VIDEO NADZOR

Sistemi video nadzora se sve više koriste u sigurnosnim sistemima i to sa dobrim razlogom. Čak i samo prisustvo video kamera odvraća potencijalne provalnike od krađe. Moguće je takođe otkrivanje opasnosti u ranoj fazi. Odgovarajuća i brza intervencija omogućiće smanjenje štete. Imajući u vidu povećan broj provala i mogućnost gubitaka, video nadzor je izuzetno značajan i ekonomičan način poboljšanja bezbednosti ljudi, objekata i imovine. Sistem video nadzora se može prilagoditi korisniku i njegovim potrebama. Video nadzor obezbeđuje potpunu danonoćnu vizuelnu kontrolu nad objektom i kada dođe do incidenta mogu se preduzeti odgovarajući koraci da bi se minimizirala šteta. Video nadzor poboljšava sigurnost i bezbednost, i koristi se od maloprodajnih objekata, industrijskih kompleksa do objekata javnih i državnih institucija.

Uvod u sisteme video nadzora

Na tržištu video nadzora postoje mnogobrojni tipovi rešenja i odabir onog rešenja koje zaista Vama odgovara, i po ceni i po kvalitetu, može biti zbunjujuće. Ono što je zaista istina je da je izbor prave opreme i instalacija mnogo lakši nego što to zaista mislite. Potrudićemo se da u ovom uputstvu/ vodiču opišemo što više stvari kako biste mogli da napravite pravi izbor.

Kvalitet video zapisa na standardnim analognim sistemima se sastoji od tri elementa:
• Rezolucije kamere
• Rezolucije i broja snimljenih frejmova
• Kvalitet monitora na kom se prikazuje video zapis.

Ova tri parametra su važna zato što će konačna rezolucija biti jednaka najslabijem od ova tri parametra. Jedan primer bi bio recimo korišćenje kamere od 600 TV linija, a snimanje u visokoj rezoluciji 960H (960×540 TV linija). Kamera ne pruža dovoljnu količinu podataka kako bi snimač generisao čistu i jasnu sliku; rezultat ovoga bi bio nejasan video zapis. Suprotno ovom slučaju, ukoliko biste koristili kameru visoke rezolucije (960H), a snimali u nekoj nižoj rezoluciji, kvalitet slike koju kamera pruža bi bio poništen zato što snimač ne bi mogao snimiti sve pružene podatke. Da bi ostvarili najbolje performanse, trebalo bi obratiti pažnju i upariti rezoluciju kamere sa rezolucijom koju snimač može snimiti. Najviši kvalitet video zapisa koji se može ostvariti sa standardnim CCTV sistemima jeste korišćenje kamera od 800 TV linija i snimača koji mogu ostvariti snimanje u rezoluciji 960H pri 25 frejmova u sekundi.

Poslednji element sistema video nadzora koji mnogi korisnici zanemaruju jeste monitor. Svi snimači obezbeđuju VGA/HDMI izlaz ka monitoru, tako da bi i monitor trebao imati neki od ova dva ulaza, kako bi se dobio najbolji mogući rezultat.